GANGGUAN PADA HEMPEDU DAN HATI

Hati adalah organ pencernaan,tetapi juga organ peredaran darah,metabolisme,karbohidrat,lemak,protein ,vitamin,mineral,air dan metabolisme hormon berkaitan dengan fungsi hati.Hati juga dikenali sebagai kilang kimia terbesar dan tiga fungsi utamanya metabolisme,detoksifikasi dan mengeluar hempedu dengan menggunakan kira0kira dua ratus jenis enzim,sementara ia menjalani lebih dripada lima ratus  jenis perlakuan kimia,Oleh kerana itu,hati memainkan peranan yang sangat penting dalam fungsi kehidupan.

Jika hati mempunyai masalah, “kilang kimia terbesar” fungsi akan terganggu, dan aktiviti seluruh kehidupan akan terjejas. Namun, hati juga mempunyai nama gelaran “organ diam”, jadi kecuali hati telah mencapai keadaan yang teruk, ia akan terus bertahan. Ketika gejala muncul, penyakit hati telah mencapai situasi yang sangat serius.

Empedu hati adalah organ anak syarikat yang berkaitan rapat dengan hati dan penting dalam menyelesaikan fungsi hati. Kerana hati memiliki fungsi yang penting, mereka diperlukan untuk memastikan tubuh kita dapat melakukan aktiviti kehidupan normal. Sebuah hati yang sihat akan membawa tubuh yang sihat.

Bagi mereka yang bermasalah tentang hati cubalah rawat dengan bekam.Insyallah sembuh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.