PUNCA ASID URIK..

Mereka yang kerap mengambil makan daging yang berprotein tinggi akan menyebabkan pengumpulan asid urik yang lebih di dalam badan.

Masalahnya terjadi apabila seseorang itu tidak menjaga tabiat pemakanan yang seimbang, khasnya bagi mereka yang hidup dalam bandar yang dikelilingi dengan makanan fastfood yang berkalori dan berprotein tinggi yang turut ditambah dengan pelbagai perisa dan perwarna kimia. Semua ini akan membebankan buah pinggang dan hati yang kemudian yang akan menjejas kebolehan kedua-dua organ ini dalam memproses asid urik.

Apabila kepekatan asid urik di dalam badan mencecah tahap tepu iaitu melebihi 0.42 mmol/L, kristal asid urik akan mula membentuk di dalam cecair sinovial di dalam sendi. Kristal asid urik ini akan dianggap sebagai bendasing dan sistem imunasi badan akan melancarkan serangan sel darah putih terhadap kristal-kristal asid urik ini. Reaksi imunasi inilah yang menyebabkan kebengkakan dan kesakitan.

Dengan rawatan bekam yang konsisten , insyallah sedikit demi sedikit kandugan asid urik dapat dikurangkan.

Sebarang temujanji rawatan sila hubungi PN AINI 019-2608092(BANGI) atau CIK FINA 013-3159752(KL)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.