MENGATASI MASALAH SAWAN

Sawan terjadi disebabkan oleh :

·       Strok – punca yang paling biasa. Salur darah menjadi sempit apabila usia meningkat, mengakibatkan penghalangan aliran darah dan oksigen ke sebahagian otak. Pendarahan dalam otak juga boleh menyebabkan kerosakan pada otak dan seterusnya mengakibatkan sawan.
·        Sistem saraf – sistem saraf berubah apabila usia meningkat, ini menyebabkan orang tua lebih peka kepada perubahan aktiviti elektrik dalam otak yang membawa kepada sawan.
·        Serangan jantung – pengangkutan oksigen ke otak tergendala yang mengakibatkan kerosakan dan seterusnya berlakunya sawan.
·        Penyakit – penyakit Alzheimer’s dan penyakit otak yang lain mengubah struktur otak dan meningkatkan kecenderungan berlakunya sawan.
·        Tumor otak – sebarang jenis tumor otak mungkin mengakibatkan sawan. Kadang-kala penyingkiran tumor dapat menghentikan sawan.
·        Pembedahan – parut dari pembedahan mungkin menjadi punca berlakunya sawan pada masa depan.
Dengan berbekam akan melancarkan lagi peredaran darah didalam salur darah dan seterusnya akan menyembuhkan masalah sawan anda.Cubalah berbekam insyallah anda tidak akan diserang sawan lagi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.